Gula tänder – 11 botemedel att försöka idag

Det är naturligt att en persons tänder blir mindre vita när de åldras. Många människor vänder sig till hemläkemedel för att försöka bli av med gula tänder. Men vilka behandlingar är mest effektiva?

Den här artikeln undersöker hur man blir av med gula tänder och tittar på 11 åtgärder för att prova hemma. Vi inkluderar också de vetenskapliga studierna som stöder vart och ett av botemedel.

Snabba fakta om gula tänder:

 • När emaljen på tänderna bär, börjar det gula dentinet under.
 • Ett enkelt sätt att minska missfärgningen av tänderna är att borsta dem ofta.
 • När människor åldras blir deras tänder naturligtvis något missfärgade.

Naturläkemedel

Här är 5 naturläkemedel som kan hjälpa till att bli av med gula tänder hemma. Dessa är ett alternativ till tandblekningsalternativ som en tandläkare kan erbjuda:

1. Bakpulver och väteperoxid

Att använda en tandkräm som innehåller bakpulver och väteperoxid kan bidra till att minska tänderna gulnar.

Det är möjligt att göra en pasta hemma genom att blanda en matsked bakpulver med 2 matskedar väteperoxid.

En studie från 2012 visade att användning av tandkräm som innehåller bakpulver och väteperoxid minskar tandfärgningen och förbättrar vitheten.

2. Vitamin C

En studie 2007 fann att C-vitaminbrist kan förvärra periodontit, som är en uppbyggnad av bakterier på tänderna och tandköttet. Denna uppbyggnad bidrar till missfärgning.

Av detta följer att hålla sig uppfyllda med C-vitamin kan minska missfärgningen av tänderna. Mer forskning behövs om hur C-vitaminförbrukning kan ha en blekande effekt på tänderna.

3. Fruktenzymer

När de läggs till tandkräm kan vissa fruktenzymer bekämpa missfärgning.

En studie från 2012 hittade tandkräm som innehåller papainenzym från papayafrukten och bromelainenzym från ananas hjälper till att ta bort tandfläckar.

4. Äppelcidervinäger

När den används i små mängder kan äppelcidervinäger minska färgningen på tänderna och förbättra vitheten.

En studie från 2014 fann att äppelcidervinäger har en blekande effekt på tänderna. Det bör dock noteras att detta var en studie på djur.

Äppelcidervinäger kan skada tändernas yta om de används för ofta. Mer forskning behövs om användning av äppelcidervinäger som tandblekare. Under tiden bör den användas sparsamt och med försiktighet.

5. Kokosnötsolja drar

en studie 2015 fann att olja som drar eller svänger i munnen med kokosnötsolja kan vara ett effektivt sätt att minska uppbyggnaden av plack på tänderna. Eftersom plackuppbyggnad kan bidra till gulning följer det att dragning av kokosnötsolja kan minska missfärgningen.

Mer forskning behövs för att dra kokosnötsolja för att fastställa i vilken utsträckning det kan hjälpa att bleka tänderna.

Tandläkemedel

Här är 6 tandläkemedel som kan hjälpa till att bli av med gula tänder hemma. Dessa är mer traditionella vårdmetoder som tandläkare ofta rekommenderar:

6. Borsta ofta

Detta är viktigast efter konsumerar mat eller dryck som kan missfärga tänderna, såsom:

 • rödvin
 • kaffe
 • blåbär
 • rödbetor

Här är några tandborstning, tips för bästa praxis:

 • borste två till tre gånger per dag
 • borste för två till tre minuter åt gången
 • vara borsta varje yta på varje tand,
 • gör cirkulära rörelser när du borstar,
 • undvik att borsta tandköttet eller borsta dem mycket försiktigt.
 • Se till att nå tänderna på baksidan av munnen

7. Whitening tandkräm

Whitening tandkräm kan hjälpa till att minska tänderna gulnar och förbättra vitheten . Dessa produkter innehåller starkare ingredienser än vanlig tandkräm, vilket hjälper till att ta bort tuffa matfläckar.

Whitening tandkräm innehåller inte blekmedel men kan innehålla en liten mängd karbamidperoxid eller väteperoxid. Dessa kemikalier hjälper till att ljusna tandfärgen.

Enligt en studie från 2014, vitnar tandkräm lättare tänder färg med en eller två nyanser.

8. Brickbaserade tandblekare

Vissa tandläkare erbjuder brickbaserade tandblekning, men hemversioner finns också utan disk. Brickbaserade tandblekare kan lättare tänderna med en eller två nyanser.

Denna tandblekningsmetod innefattar att ha en monterad bricka över tänderna. Brickan innehåller en blekgel och bärs i 2 till 4 timmar om dagen eller över natten. Det är viktigt att leta efter produkter som innehåller 10 procent karbamidperoxid. Dessa rekommenderas lika säkert av American Dental Association (ADA).

9. Whitening strips

Whitening strips levererar ett tunt lager peroxidgel på plastremsor. Dessa är formade så att de passar på tändernas yta.

Det finns ett urval av whitening strip-produkter tillgängliga online och instruktionerna för dem varierar. De flesta föreslår att de bör appliceras två gånger om dagen i 30 minuter.

Remsor kan lättare tänderna med en eller två nyanser. Som sagt, en studie från 2016 konstaterar att det inte finns några bevis på att vitremsor är mer effektiva än 10 procent karbamidperoxidgel. Användning av karbamidperoxidgel är den ADA-rekommenderade metoden.

10. Whitening sköljningar

Whitening sköljningar är ett annat sätt att bli av med gula tänder. De innehåller syrekällor som väteperoxid. Dessa reagerar med föreningarna som färgar tänderna och hjälper till att lyfta dem.

Att använda en sköljning två gånger om dagen i 1 minut i taget kan leda till en en till två nyans förbättring av tandfärg inom 3 månader.

11. Aktivt kol

Tandkräm som innehåller aktivt kol kan hjälpa till att minska färgningen på tänderna.

En översyn 2017 visade att koltandkrämer kan hjälpa till att ta bort yttre färgning på tänderna. Ytterligare studier behövs om omfattningen eller hastigheten för fläckborttagning som kan förväntas.

Koltandkrämer bör användas med försiktighet, eftersom de kan orsaka färgning. Kolet kan vara svårt att ta bort från tändernas sprickor och runt restaureringar.

Varför blir tänderna gula?

När en person blir äldre blir den vita emaljen på tänderna slitna. När detta händer börjar den förkalkade vävnaden under. Denna vävnad kallas dentin och har en gulaktig färg.

Tänder kan bli gula av följande skäl:

 • föreningar som färgar ytbeläggningsuppbyggnaden
 • ger en gul färg
 • emalj blir slitna, och dentin kommer igenom

Den sista orsaken är svår att förhindra, eftersom det är en naturlig del av åldringsprocessen. Men färgning kan minskas genom att undvika:

 • kaffe
 • rödvin
 • rödbeta
 • blåbär
 • rökning
 • tuggtobak

plack byggs upp kan minskas genom:

 • att undvika söta eller hög carb mat
 • borsta regelbundet
 • med munvatten

Slutsats

Det är naturligt för tänderna att bli svagt gul som en person åldrar och deras emalj blir sliten.

Missfärgningen från plackuppbyggnad kan minskas genom regelbunden borstning. Att undvika livsmedel som kan färga tänderna är också en bra idé.

För att lätta upp tändernas utseende kan det hjälpa dig att pröva de hemåtgärder som utforskats ovan. Det bästa sättet att hålla tänderna friska är genom diet och en bra munhygienrutin.